Ga naar content

Duurzaamheid

Hoe duurzaamheid palletbedrijven alleen maar voordelen brengt

Geschikt voor grote en kleine ruimten
Advies en oplossingen op maat
Meer dan 40 jaar ervaring
Internationale levering en installatie

Duurzaamheid

Circulair werken brengt palletbedrijven alleen maar voordelen

Een begrip dat tegenwoordig veel gebruikt wordt, is Circulair. Maar wat betekent circulair nu en wat kun je als palletbedrijf realiseren met circulair ondernemen? Uiteraard kent die vraag veel antwoorden, maar het beschermen van de aarde, het behouden van natuurlijke grondstoffen en het voorkomen van vervuiling en verspilling zijn de belangrijkste beweegredenen. Daarnaast is er met circulair ondernemen ook gewoon veel geld te besparen/verdienen.

Circulair ondernemen is evenals het klimaatneutraal ondernemen onderdeel van duurzaam ondernemen en wordt gebruikt om aan te geven dat een product of dienstverlening ‘goed’ is voor mens, milieu en economie. Duurzaamheid is daarmee een breed begrip en een combinatie van meerdere aspecten. Het doel is uiteindelijk om de wereld om ons heen niet onomkeerbaar te belasten, zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van onze mooie planeet.

Waar veel bedrijven nog moeten beginnen met circulair ondernemen, zijn palletbedrijven over het algemeen al lang met het thema bezig, weet ook Gert de With, directeur van CekamonSAWS BV: “Palletbedrijven zijn vaak onbewust al heel duurzaam bezig. Houten pallets worden namelijk al tientallen jaren gesorteerd, gerepareerd, gedemonteerd en daardoor gerecycled. Daarmee passen houten pallets perfect in een circulaire economie.”

Bespaar kosten met duurzaamheid

Hergebruik, reparatie en recycling, en daarmee circulair, zijn de kernwoorden van duurzaamheid. De meeste palletbedrijven hebben er een gewoonte van gemaakt om hun houten pallets meerdere levens te geven. Niet zo vreemd, het hergebruiken van houten pallets heeft veel voordelen. Door het recyclen van pallets hoef je geen nieuwe te produceren. Niet alleen zorgt dat voor een duurzaam bedrijfsmodel, maar tevens kan er bespaard worden op productiekosten en de inkoop van hout. Zeker met de huidige, extreme houtprijs die onder andere wordt veroorzaakt door de aanhoudende houtschaarste, zijn er veel kosten te besparen. Daarnaast gaat het bewerken van hout gepaard met hoge productiekosten. Met de enorme energieprijzen van tegenwoordig is ook op dit vlak weer veel te besparen.

Beter voor het milieu

Het sorteren, repareren en demonteren van pallets evenals de recycling van pallethout is één van de beste manieren om het milieu te ontlasten. Het vermindert de noodzaak om meer bomen te kappen, ze te verwerken tot bruikbaar hout en uiteraard wordt het aantal transportbewegingen gereduceerd. Zeker hout dat geïmporteerd wordt via vrachtschepen of andere lange logistieke ketens, heeft een relatief hoge CO2-footprint. Door pallets en hout lokaal een nieuw leven te geven, kan het milieu enorm worden ontlast.

Cekamon brengt duurzaamheid binnen handbereik

palletbedrijven die hun pallets willen sorteren, repareren en demonteren, heeft Cekamon diverse oplossingen ontwikkeld. De perfecte oplossing om pallets efficiënt te demonteren en te repareren is bijvoorbeeld de PalletSaw. Daarnaast brengt Cekamon de EndSaw afkortmachine op de markt voor het afkorten van gebruikte planken met resten van spijkers. Met beide machines, die ook samen in een complete productielijn opgenomen kunnen worden, kunnen palletbedrijven het circulair en daarmee duurzaam ondernemen naar een hoger level tillen.

Bent u benieuwd hoe de oplossingen van Cekamon in uw bedrijf bij kunnen dragen aan een duurzame palletproductie of wilt u meer informatie over het besparen van hout en kosten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.